Våra Grönsaker

VÅRA GRÖNSAKER OCH POTATIS


Vi strävar efter mångfald i odlingen och vi älskar färgglada grönsaker. Så du hittar inte bara grönsaksklassiker som till exempel brokkoli, grönkål eller rödbeta hos oss, utan också färgglada morötter, gulbeta, röd spetskål, grön blomkål och olika asiatiska kålsorter. Dessutom har vi också bade en helpink och en hellila potatis.

Brassica oleracea var italica

Broccoli


Som det latinska namnet redan tyder på är detta en italiensk kålsort som romarna redan njöt av. Broccoli innehåller väldig mycket kalium. Dessutom är den en bra källa till magnesium och fibrer samt vitamin C. Den kan även ätas rå i sallad. Den råa stjälken påminner om kålrabbi i smaken men bör skalas.

Brassica oleracea var capita rubra

Röd spetskal


Vi odlar en kulturarvssort från 1800- talet som är otroligt vacker med sin pink-lila färg.

Väldigt god färsk med mild, lite kryddig smak som passar till det mesta men smakar bäst som råkost tycker vi. 

Beta

Rödbeta


En traditionsrotfrukt med potential till supergrönsak. Rödbetan är fullproppat med folsyra, är rik på kalium och en suverän siliciumkälla. Den fina färgen kommer från färgämnet betalain. Passa på att använda blasten också, den är smakrik och nyttig.

Vi odlar dessutom gulbeta och polkabeta.

Curcubita maxima

Pumpa


Vi odlar en pumpa av hokkaido typ. Du kan altså använda den med skål. Den fungerar utmärkt till soppa eller ungsbakat då den har en lite nötaktik smak.

Den gula färgen har pumpan av sina höga halter på carotinoider som omvandlas till vitamin A av kroppen.

Brassica rapa var pekinensis

Salladskål


Salladskålen härstammer från kina och kom rätt sent till europa. Den har saftiga, spröda blad. Klassisk kål till att göra kimchi med. Den är ganska mild tack vara sin låga halter av senapsolja

Brassica rapa (Chinensis-gr)

Pak choi


En asiatisk kålsort med gröna blad och vita krispiga stjälkar. Den kallas också för sellerikål. Fungerar utmärkt till soppa, att wokas eller prova att äta stjälkarna rå med en dipp.

Vi har också en röd sort med gröna stjälkar.

Brassica oleracea (Sabellica-gr.)

Grönkål & Lilakål


Grönkålen klarar en hel del frost och är väldigt vitamin och näringsrik vilket gör den till en av de äldsta köksväxter odlad i Norden. Grönkålen är en utmärkt kalciumkälla.

Lilakål är en purpurfärgade variant av grönkålen. De kan användas till mycket i köket, till smoothies, i salladen, som chips, på en pizza blanca eller som pesto. 

Brassica oleracea var botrytis 

Blomkål


blomkålen härstammer troligen från Medelhavssregionen. I europa odlades den flitig sedan 1600 talet. 

Blomkålen har en hög halt av folsyra och innehåller 14 olika näringsämnen. Den kan ätas rå eller tillagad och lämpar sig också till olika inläggningar (mixed pickles)


Daucus carota

Morötter


Moroten är en gammal kulturväxt med ursprung i mellanöstern. Den ursprungliga varianten var kraftig violett. Det var holländerna som odlade fram den orange morot vi är van vid.

Här odlar vi både oranga morötter och färgglada varianter i violett och gul.

Brassica oleracea var capitata

Vitkål


Vitkålen odlades redan i Romarriket och senare i Europa hade den stor betydelse inte minst för de fattiga då den kunde lagras och sparas som surkål. Just surkålen räddade också den ena och andra skeppsbesättning från skorbut. Men förutom vitamin C 


 

Brassica rapa var japonica

Mizunakål (grön)


En asiatisk kål som bildar små finflikiga blad med fin kålsmak. Den kan med fördel användas rå i sallader då mizunakålen påminner lite gran om rucola. Kan även användas tillagad i grytor, soppor eller wokad eller blanda ner i peston för lite sting.

Brassica rapa var periviridis

Komatsuna


Komatsuna härstammer från japan och kallas även för senapsspenat tack vara sin mild smak av spenat med lite inslag av senap. Stjälkarna är krispiga och Komatsunakål kan användas både rå eller wokad.

Brassica oleracea var gongylodes 

Kålrabbi


Kålrabbin åts redan av Romarna. Idag har stor betydelse i medel- och östraeuropa men blir mer och mer populärt även i Sverige. Den har en mild kålsmak och är fullproppat med nyttigheter, Kålrabbin har en hög halt på kalium och vitamin C och innehåller  de viktiga  B-vitaminer  B6, B5, B3 och biotin.

Curcubita pepo

Zucchini


Alroundgrönsak som troligen härstammer från amerika men odlades med entusiam i Italien långt innan resten av Europa upskattade des mild smak. Kan användas till råkost, grillad, i soppan mm. Skalet innehåller provitamin A som ger sätter på ämnesomsättningen och gör pigg

Brassica oleracea var capitata rubra

Rödkål


Rödkålen är nära släkt med vitkålen och kan användas på samma sätt.  Den röda färgen kommer från antocyaniner. Det är samma nyttiga antioxidanter som även ger färg till blåbären. 

Rödkål kan man med fördel äta rå i till exempel cole slaw, eller också  baka skivad i ugnen.

Brassica oleracea var botrytis

Romanesco


Romanescon kallas också för broccolo och har odlats i Italien i flera hundra. Smaken är mittemellan  broccoli och blomkål. Med sin ljusgrön färg och unik formade huvuden är Romanescon nog den snyggaste av de tre kålarterna. Den används och tillagas som blomkål.

Solanum tuberosum

Färgglada potatis


Potatisen härstammer från sydmamerika och kom till Europa först som prydnandsväxt då man uppskattade des vackra blommor. 

Idag finns det otroligt många potatissorter att välja på. Vi har valt två genomfärgade sorter. Båda har färgat kött och vit skal och tappar inte färgen vid tillagningen. De är fastkokande med fin, krämig potatissmak

Raphanus sativus var radicula

Rädisa


En klassisk vårprimör och tillsamans med rabarber det första vi kan skörda.  Härlig krispig med lite sting. Rädisan förädlades av rättikan och finns nu i många härliga färger. Hos oss hittar du pink, gul och lila rädisor. Även blasten är ätlig och späda blad kan användas i sallad eller tillberades som spenat.

Brassica oleracea var palmifolia

Svartkål


Svartkål är en gammal grönkålsväxt. Sorten vii odlar är en kultutrarvssort från 1800-talet. Smaken påmibber oim grönkål men är lite mildare. Svartkålen kan till exempel användas i soppor, sallader, pastasås, som kålchips eller på en pizza blanca. 

Beta vulgaris var cicla

Mangold


Mangold och betor (Beta vulgaris) är väldigt nära släkt. Faktisk odlades Mangold innan betor togs fram Den är otroligt nyttig och är även en av de  plantor man funder på att ta med till mars.

Stjälkarna kan tillberedas som sparris och bladen som spenat.

Cucumis sativus

Gurka


Gurkan har odlats väldigt länge. Även det är en grönsak som Romarna redan njöt av och som troligen härstammer från asien. Det finns slanggurkor (växthusgurkor) och inläggninsgurkor (frildasgurkor) med det är mer en uppdelning efter syfte. Slanggurkor går lika bra att använda vid inläggningar med är även supergoda rå.

Lorem ipsum


Mizuna röd



Publication Date

Solanum tuberosum

Gul Delikatesspotatis



Vi odlar här en gul delikatesspotatis som har en utmärkt krämig, tydlig potatissmak. Sorten är fastkokande och kokar inte sönder. Formen påminner om mandelpotatis

Brassica oleracea var sabauda

Savoy


Savoykålen med sina buckliga och krusiga blad har blivit en favorit hos oss. Det yttre bladen är görn och i mitten är den mer gul. Savoykålen har en mildare smak än vitkål. Prova gärna en gräddstuvning och använd de större bladen till till exempel kåldomar.

Vicia faba

Bondböna


Bondbönan kallas också för åkerböna eller favaböna men är betansik ingen böna utan tillhör vickersläktet. I köket använda bara de frukter som pillas ur baljorna. Bondbönor är gott vitlöksstekt med parmesan på , eller som falafel och hummus istället för kikärtor. De kan också ungsrostas med salt och olja som snacks

Allium spp

Lökväxter


Vi odlar rödlök och gullök samt  salladslök och även purjolök.

Salladslöken är mildare i smaken än gullök, framförallt i början på säsongen. Blasten på rödlök och gullök kan med fördel användas på samma sätt som salladslök, till exempel på en pizza blanca tillsammans med grönkål och en god ost.

Lorem ipsum

Spetskal


Spetskålen är i princip en variant av vitkålen som har en konisk växtsätt, inte så täta huvuden och är mildare i smaken ochopåstås vara mildare till magen också. Den kan användas på samma sätt som vitkål, altså till råkost, soppor, ungsbakad eller också fermenterad  som surkål.

Brassica oleracea var botrytis

Grön blomkal


När blomkålen odlades fanns 

det många färgstarka varianter som nästan försvann när de tappade populatitet. Nu är färgena på vägen tillbaka.

Här odlar vi en vacker ljusgrön variant som har samma färgnuans som Romanescon.

Lorem ipsum


Rabarber



Publication Date

Foenicum vulgare var dulce

Fänkål


Fänkålen har sitt ursprung i södra europa. Den odlades i början bara  för sina finflikiga blad som användes som krydda. Senare odlades denna knöl fram som vi idag känner som fänkål.. Smaken påminner om lakrits.