Vi strävar efter mångfald i odlingen och vi älskar färgglada grönsaker. Så du hittar inte bara grönsaksklassiker som till exempel brokkoli, grönkål eller rödbeta hos oss, utan också färgglada morötter, gulbeta, röd spetskål, grön blomkål och olika asiatiska kålsorter. Dessutom har vi också bade en helpink och en hellila potatis.
Brassica oleracea var italica
Som det latinska namnet redan tyder på är detta en italiensk kålsort som romarna redan njöt av. Broccoli innehåller väldig mycket kalium. Dessutom är den en bra källa till magnesium och fibrer samt vitamin C. Den kan även ätas rå i sallad. Den råa stjälken påminner om kålrabbi i smaken men bör skalas.
Beta
En traditionsrotfrukt med potential till supergrönsak. Rödbetan är fullproppat med folsyra, är rik på kalium och en suverän siliciumkälla. Den fina färgen kommer från färgämnet betalain. Passa på att använda blasten också, den är smakrik och nyttig.
Vi odlar dessutom gulbeta och polkabeta.
Brassica oleracea (Sabellica-gr.)
Grönkålen klarar en hel del frost och är väldigt vitamin och näringsrik vilket gör den till en av de äldsta köksväxter odlad i Norden. Grönkålen är en utmärkt kalciumkälla.
Lilakål är en purpurfärgade variant av grönkålen. De kan användas till mycket i köket, till smoothies, i salladen, som chips, på en pizza blanca eller som pesto.
Brassica oleracea var botrytis
blomkålen härstammer troligen från Medelhavssregionen. I europa odlades den flitig sedan 1600 talet.
Blomkålen har en hög halt av folsyra och innehåller 14 olika näringsämnen. Den kan ätas rå eller tillagad och lämpar sig också till olika inläggningar (mixed pickles)
Brassica oleracea var gongylodes
Kålrabbin åts redan av Romarna. Idag har stor betydelse i medel- och östraeuropa men blir mer och mer populärt även i Sverige. Den har en mild kålsmak och är fullproppat med nyttigheter, Kålrabbin har en hög halt på kalium och vitamin C och innehåller de viktiga B-vitaminer B6, B5, B3 och biotin.
Brassica oleracea var capitata rubra
Rödkålen är nära släkt med vitkålen och kan användas på samma sätt. Den röda färgen kommer från antocyaniner. Det är samma nyttiga antioxidanter som även ger färg till blåbären.
Rödkål kan man med fördel äta rå i till exempel cole slaw, eller också baka skivad i ugnen.
Solanum tuberosum
Färgglada potatis
Potatisen härstammer från sydmamerika och kom till Europa först som prydnandsväxt då man uppskattade des vackra blommor.
Idag finns det otroligt många potatissorter att välja på. Vi har valt två genomfärgade sorter. Båda har färgat kött och vit skal och tappar inte färgen vid tillagningen. De är fastkokande med fin, krämig potatissmak
Raphanus sativus var radicula
En klassisk vårprimör och tillsamans med rabarber det första vi kan skörda. Härlig krispig med lite sting. Rädisan förädlades av rättikan och finns nu i många härliga färger. Hos oss hittar du pink, gul och lila rädisor. Även blasten är ätlig och späda blad kan användas i sallad eller tillberades som spenat.
Cucumis sativus
Gurkan har odlats väldigt länge. Även det är en grönsak som Romarna redan njöt av och som troligen härstammer från asien. Det finns slanggurkor (växthusgurkor) och inläggninsgurkor (frildasgurkor) med det är mer en uppdelning efter syfte. Slanggurkor går lika bra att använda vid inläggningar med är även supergoda rå.
Vicia faba
Bondbönan kallas också för åkerböna eller favaböna men är betansik ingen böna utan tillhör vickersläktet. I köket använda bara de frukter som pillas ur baljorna. Bondbönor är gott vitlöksstekt med parmesan på , eller som falafel och hummus istället för kikärtor. De kan också ungsrostas med salt och olja som snacks
Allium spp
Vi odlar rödlök och gullök samt salladslök och även purjolök.
Salladslöken är mildare i smaken än gullök, framförallt i början på säsongen. Blasten på rödlök och gullök kan med fördel användas på samma sätt som salladslök, till exempel på en pizza blanca tillsammans med grönkål och en god ost.
info@gronsaksbondenstrycksele.se
@gronsaksbonden_strycksele